Finito - S234xx/73

~~~~~~~~ mer info kommer ~~~~~~~~ >>>

Finito var min första EGNA hund. Jag fick honom när jag fyllde 15 år. Mina kompisar och min bror fick mopeder - jag ville ha en hund.

Jag hade tjatat om hund sedan jag var 5-6 år gammal. Ända sedan vi bodde i Vidsel och jag fick närkontakt med hundar hos Gun och Sigge som hade Polarmarkens kennel. De bodde ett par mil från oss och mitt stående tjat var: "Mamma, kan vi inte åka till hundgården?" Ibland föll de till föga och jag fick mitt lystmäte för nån timme eller så.

Gun ringde ibland och sa: "Nu har vi en kull valpar i köket - ni är välkomna och ta en fika". Hon visste hur jag var.

Det var där jag första gången kom ikontakt med schäfer, irländsk setter, labrador, pudel och lite andra raser.

När jag blev för tjatig så ringde mamma till Gun och frågade om de hade någon hund de kunde låna ut ett tag, eller någon som kanske behövde komma ifrån hundgårdslivet ett tag. Ibland hände det att jag fick en överraskning - en hund någon vecka eller månad.

När det sedan var dags för mig att få en hund hade mamma sett en annons om två irländska settrar till salu, Finito och Tanja. Mamma ringde och visst fick vi komma och titta på dem. Gissa om vi hade en hund med oss hem. Finito blev därmed min första EGNA hund.

Han var en mycket trevlig, lugn och stabil, stor och relativt lydig irländsk setter. Vi till och med fick ett lydnadspris i ett klubbmästerskap på Linköpings Brukshundklubb.

Finito fick följa med ut på fågeljakt en gång också. Han gjorde, enligt utsago, väldigt bra ifrån sig. Jag var inte med, utan det var pappa som var medbjuden tillsammans med hunden. Gubbsen ville se hur Finito skötte sig - och det gjorde han bra.

Han var även en ypperlig lekkamrat till mammas dagbarn. Han älskade att vara tillsammans med dem, sitta i sandlådan och hålla en spade i munnen samtidigt som han höll ögonen på de tvåbenta odjuren. Barnen var väldigt väl uppfostrade - när Finito gick och la sig i sin korg fick han vara ifred och det visste han.

Finito var nog ett av de lugnaste coolaste vildjur jag någonsin har sett. I dag, när man tänker tillbaka, så kan man inse vilken bra hund det var.