Heratorpets Qvirra - S23985/2004

2013-02-03 Tyvärr har jag inte uppdaterat på många år. Nu är det dags att skriva klart historien om Qvirra.

När hon hade haft sina två kullar som Monika skulle ha så var hon fortfarande jättefräsch. Monika frågade om det fanns en möjlighet att hon kunde få ta en tredje kull på min älskade Qvirra och jag sa javisst. Jag ville ju så gärna själv ha en valp efter Qvirra. I slutet på 2010 började vi planera. Qvirra skulle löpa nästa gång på våren 2011. Vi räknade och planerade och vi gjorde en veterinärundersökning för att kolla om hon var duglig. Samt vi gjorde en ögonlysning för att se att det inte var något fel där heller. Hon fick grönt ljus på alla punkter. Veterinären till och med sa att han tyckte det var bra val att ta en kull på en tik som var i så god vigör vid 7 års ålder. Ögonlysningen var också positiv - inga fel och jättefina ögon.

Qvirra löper och det är dags för mig att åka till Monika för parning. Jag skulle åka på lördagen, med planerad 1:a parning på tisdagen. Fredagen kom och jag såg hur Qvirra släpade sin högra baktass lite. Ett par gånger hörde jag klorna släpa i asfalten. Efter ca 30 min såg jag att det var ännu värre. Successivt blev hennes släpande mer och mer och hon började få svårt med balansen. Jag kastade mig på telefonen och ringde Monika. Jisses så rädd jag var. Hon sa "KOM" och det gjorde jag.

Allt eftersom timmarna gick blev min älskade Q allt sämre och gick och vinglade mellan väggarna. Vi besökte veterinär och röntgade. Inget syntes. Kortison och mediciner. Ingen ändring. Efter tre fyra dagar så började det vända. Successivt blev hon lite bättre, men inte 100% bra. Hon släpade fortfarande högerbenet lite och lite svårt med balansen. Det blev ingen parning kan jag ju bara säga. Snacka om att jag var ledsen. Jag hade avsagt mig en valp ur Y-kullen eftersom jag väntade på en valp i nästa kull. Och så blir det ingen nästa kull.

Vad hade då hänt? En teori är att en liten liten del av en kota/disk har lossnat och satt sig så att den strypt blodtillförseln till en eller ett par nerver i ryggen. Jag vet att hon några dagar innan "fredagen" hade kommit farande och flängt in i buren i bilen med sådan fart och från fel håll att hon slog i ryggen i burdörren, hårt. Men hon var en sådan som for ikring så jag tänkte inte mer på det då. När jag tänker tillbaka så tror jag mig minnas att hon någon gång dagarna innan "fredagen" hade dragit i klorna och min tanke var "slarvmaja, lyft på fötterna". Men sedan var det inget mer. En eller två gånger hände det - vad jag kan minnas. Nu gick vi inte så ofta på asfalt ... på gräs hörs det ju inte.

Qvirra och jag åkte hem och vi hade ett par trevliga månader tillsammans. Jag väntade lite på att Monika skulle para en Y-tik och att jag kunde få en valp den vägen istället för efter Qvirra. Men tiden gick och Qvirra blev inte yngre. Monika och jag pratade och diskuterade och kom fram till att jag inte kunde vänta för länge på att ta en ny valp - om jag skulle ha någon nytta och glädje av att ha en äldre tik i huset. Och att Qvirra skulle kunna ha någon glädje av en valp också förstås.

I januari 2012 hämtade jag hem en valpuschling och snacka om en nytändning hos Qvirra. Hon blev "ung" på nytt. Hon gillade att ha en valp hemma. I slutet på april såg jag dock att Qvirra fick det allt sämre med balansen. Tack och lov hade hon inget ont, inte en enda gång. Hon hade dock sämre känsel i tassen och fick sår på den då hon slog i stockar och stenar. Dessa sår ville inte läka ordentligt. Den 3 maj bestämde jag mig och ringde till Djursjukhuset. Jag fick komma samma dag.

Heratorpets Qvirra fick somna in och slippa att ramla omkull och vingla omkring.

TACK underbara Qvirra för våra år tillsammans. Du klev in i mitt hjärta, bet dig fast och höll dig kvar. Sedan tog du med dig en riktigt stor bit när du försvann i från mig.

2009-06-30 Valpsidan är uppdaterad

2009-05-05 Nu har det hänt lite i alla fall. Kolla in på Valpsidan så ser ni att jag har skrivit lite i alla fall.

2008-09-17 Inte är jag duktig på att uppdatera inte. Ska försöka ta mig i kragen och skriva lite om vad som hänt .

2008-03-14 Lilla söta Qvirra, hon som känns så ung, har hunnit bli mamma och uppfostrat ett gäng X-valpar till Heratorpets Kennel.

2004-12-02 Nu var det länge sedan jag skrev något om lilla damen. Det beror inte på att hon inte hittar på något. Mer är det så att hon hittar på en hel massa och därför vet man inte vad man ska skriva om henne.

I somras provade hon på att bada i sjö. Jisses vad kul det var när man väl kom underfund med hur man skulle göra. Bildbevis finns i ett fotoalbum.

Qvirra har även hunnit med att skada ett ben. Hål i benet blev det. Vet inte riktigt vad hon gjort illa sig på. Vi varken hörde eller såg när det skedde. Men det blev Streptocilin salva, bandage och antibiotikatabletter. Men det klarade hon utmärkt.

Qvirra har även varit lektant. Hon var riktigt duktig på att leka med små valpar. När Monika hade R-kullen så var vi en del där och hälsade på. Qvirra skötte sig mycket bra med valparna. Men det var lite svårt att alltid hålla sig lugn, hon var ju bara valp själv ju. Men sa man bara till henne att ta det försiktigt så la hon sig och så fick de små klättra och bita på henne.

Janko och Qvirra har fortfarande jättekul tillsammans. De leker och springer, vilar och busar med katter tillsammans.

2004-04-21 Hon terroriserar Janko fullständigt, smart är hon också. Hon biter sig fast i Janko ställer sig sedan under hans mage och drar av bara den. Där kommer han inte åt henne ordentligt - med andra ord hon gömmer sig under honom och passar på att bita och dra i honom.. vicken morrhoppa va.. Fast han är en underbar lekfarbror - tack gode gud för att man har en hund till när man får hem valp.

Konstiga hunderlag? Vad är det? Vi har gamla galler och kompostgrindar liggande i en stor hög (gammal nedplockad hundgård) som ska göras i ordning så småningom. Vingligt och gallrigt är det med hon promenerar rakt över utan att bry sig.

I natt har hon dock terroriserat mig. Ingen lust att sova utan ville bara leka. Lekte med mig, lekte med husse (som inte märker något knappt) busade med Janko så han gick igång.... Jag har inte sovit mycket sammanhängande inatt inte... Men upptåg har hon - MÅNGA.

2004-04-20 Qvirra har hittat vår kattlucka. Vi har byggt en kattgång genom väggen. Med andra ord är den ca: 30 cm lång med en vipplucka i varje ände. Jag hade satt ut båda hundarna i den lilla rastgården som är direkt ansluten till trappen och ingången. Efter en liten stund hördes en massa krafsande och buffande - Där kommer Qvirra in genom kattluckan hur lycklig som helst.

2004-04-17 Nu har de två odågorna lärt känna varandra. Nu på morgonen har de haft liggande munkäftning och bitande i varandra uppe i våra sängar. Janko liggande på rygg med Qvirra sittande ovanpå bitande i hans läppar, öron och över ögonen. Gissa om det är gulligt att titta på den där stora håriga schäferhanen som gullar och leker med den lilla valpen. Qvirras dagar består av FulltÖs - SovaSova - FulltÖs - SovaSova. När lilladamen sover passar vi på att koppla av lite.

2004-04-16 Jag kollade in SKK och Heratorpets K-kull - Grattis Monika till en hel kull med A-höfter och UA-armbågar. Till saken ska nämnas att Qvirras mamma är Koko Bello från K-kullen.

2004-04-14 Janko har redan kännt av de vassa tänderna. Qvirra låg och drog i hans svanstipp, så långt allt väl. Janko tittade lite överseende på henne. Sedan tog hon tag längre upp på svansen och bet till. DÅ skrek Janko. Gissa om någon blev förvånad. "Gjorde det där ont?" Men inte blev den lilla damen rädd för stora "stygga" farbrorn inte. Hon försökte göra om det en gång till. Men då gick Janko. Han är nog väldigt snäll.

2004-04-12 Vi hämtade hem vårt nya stjärntillskott, Heratorpets Qvirra. Måtte hon göra livet glatt (till ett litet h-vete).

2004-03-13 Hörde från Monika att de har börjat försöka ta sig över och ut ur valphagen. Det ska börjas i tid det som livligt ska bli :)

2004-03-06 Hemma igen efter en veckas valpbesök. Måste säga att nog är de söta när de har fått upp ögonen och börjat röra på sig. Jag har sett en tik jag tycker är söt i dagsläget, men mycket hinner ändra sig innan det är klart för det slutgiltiga valet. Monika har lite bilder utlagda på sin hemsida www.heratorpet.com.

2004-03-02 En tik tog en längre utflykt, var på rymmen två meter från filten i köket och fick lyftas tillbaka ett par gånger. Nu är de söta med sina öppna ögon och början till att "bita" och kampa med sina syskon. Några har gjort lekinviter.

2004-03-01 Valparna har öppnat ögonen. De har kravlat runt på en filt på köksgolvet. Vissa tog utflykter utanför filten, lite halt blev det, men då vänder man tillbaka utan problem.

2004-02-29 Nu har jag sett valparna och de är mycket mörka och fina.

2004-02-28 Vi ska åka till Glanshammar för att se valparna för första gången.

2004-02-17 Valparna är födda. Det blev sex stycken, fem tikar och en hane.

.