Siljas Lyxiga Äppelpaj

Pajdeg
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 dl rödvinbärsgelé
2 dl vaniljkräm
3-4 äpplen

Toscatäcke
2 dl strösocker
100 g smör
2 msk vetemjöl
2 msk standdardmjölk
2 dl mandelspån

Gör så här
Blanda kylskåpskallt smör och mjöl till smulor. Tillsätt så mycket kallt vatten att massan går ihop till en degklump. Låt den ligga kallt i minst 30 minuter.

Tryck ut pajdegen i en form (ca 28 cm diam), nagga med gaffel och förgrädda på nedersta falsen i ugnen cirka 15 minuter.

Bred ut gelén i det gräddade pajskalet och vaniljkrämen (t ex gjord på marsanpulver) ovanpå. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor som fördelas över krämen.

Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen cirka 25 minuter.

Servera äppelpajen ljummen med vaniljsås eller glass!

Här har Silja gjort två små istället för en stor, gräddat dem bara nästan färdigt (för att vid servering kunna grädda på dem lite till).