Allt-i-ett med köttfärs och potatis (Siljas bidrag)

Ca 4 hg köttfärs
1 brk krossad tomat
1 aubergine
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Ca 1 msk mjöl
2 msk tomatpuré
1 dl citronsaft
Lite sirap/socker
Salt&peppar och kryddor efter smak
8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
1 ½ dl grädde
½ dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn lök i lite margarin i stekpanna, tillsätt köttfärs och bryn. Tillsätt mjöl, rör ikring. Tillsätt: Krossade tomater + tomatpuré, lite sirap/socker, citronsaften och pressad vitlök. Krydda med salt&peppar och andra kryddor efter smak (Basilika är gott! En buljongtärning är inte heller fel.) Låt puttra i ca 15 minuter.

Skala under tiden potatisarna och skiva dem i TUNNA skivor.

Varva köttfärs och potatis i en vid ugnsform med kanter. (Inte för tjock/hög för då blir potatisen aaaldrig klar i ugnen!)

Blanda i en skål: Ost + grädde + mjölk (ev lite salt&peppar). Häll på blandningen över köttfärsen och potatisen. Sätt ugnsfolie över hela formen och grädda i ugnen i ca 60 minuter (tills potatisen känns klar. Känn med sticka.) Ta av folien efter dryght halva tiden så att det år lite läcker färg.

Därtill en sallad, gott bröd, rött vin… Mmmmmmm…!