Fisksoppa

6 personer

Soppan

5 morötter ca 200 g
1 gul lök ca 100 g
5 st potatisar ca 750 g
½ röd och ½ gul paprika ca 150 g
4 msk smör
2 vitlöksklyftor finhackade
2 msk tomatpure
2 msk thaisås (sweet chili)
2 ½ dl vitt vin
5 dl matlagningsgrädde
1 liter mjölk
5 msk hummerfond
3 msk fiskfond
1 msk dill
350 g torskfilé
300 g sejfilé
½ tsk salt

Saffransröra (Jag valde att utesluta saffran och tog gurkmeja istället )

2 ½ dl majonnäs
2 dl crême fraiche
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 påse saffran 0,5 g
1 krm socker

Skala morötter, lök och potatis. Dela morötterna längs med och skär dem i bitar om 1,5 cm. Hacka löken och skär upp potatisen i samma storlek som morötterna. Tärna paprikan.

Smält smör, fräs morötterna tillsammans med vitlöken i 3-4 minuter på hög värme.

Sänk värmen och häll i potatisen, tomatpurén, thaisåsen och den hackade gula löken. Rör om hela tiden under 5 minuter.

Häll i 2 dl vitt vin, grädden och mjölken, koka upp och koka i 15 minuter. Tillsätt hummerfond och fiskfond, dill och paprika och koka ytterligare i 10 minuter.

Dela fisken i tärningar ca 3x3 cm. Ta bort kastrullen från plattan. Lägg ner fisken och tillsätt ½ dl vitt vin i kastrullen. Låt dra i 10-15 minuter. Smaka av med salt.

Blanda ingredienserna till saffransröran. (Denna röra tillsätter var och en efter tycke och smak).

Servera gärna varma vitlöksbaguetter med en god ost till - mums.