Inlagd rödlök – 3 olika recept

Inlagd rödlök – nr 1

Recept: Inlagd rödlökUnderbart tillbehör till Pulled Pork och andra fläskrätter. Löken blir helt knallrosa och väldigt vacker på tallriken. Löken kan sparas i kylen i flera veckor efter tillagning. Använd den inlagda rödlöken för att hotta upp trötta matlådor till exempel.

Ingredienser

3 rödlökar
2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
2 1/2 dl socker
1 msk salt

OBS!!!!!  ICA’s redaktion skriver att det faktiskt ska vara 1 dl salt som det stod i själva tidningen Buffé, men erkänner att de har gjort den med ½ dl salt. Däremot skriver alla som kommenterat att det blev jätteäckligt och bara att kasta. En person säger att den gjort det med 1 msk salt och att det blev gott - det låter som en mer rimlig mängd. Några recept har inte alls något salt.

Så här gör du

Skala och skär rödlöken i tunna skivor.
Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt i en kastrull.
Häll lagen över löken. Låt svalna och ställ i kylen minst 24 timmar.

Inlagd rödlök – nr 2

1 st rödlök (ca 100 g)
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
5 st svartpepparkorn
1 st lagerblad
1 krm citronsaft, pressad

Inlagd rödlök – nr 3 inlagd_rodlok_1

Alla, och jag menar ALLA, vet att lök i någon form är ett måste på en bra burgare. Att välja inlagd lök ger ett härligt sött, syrligt och krispigt inslag på burgaren. Det är nästan, men inte helt, olikt inlagd gurka. Man får också en skönt psykedelisk färgklick mitt i alltihopa. Prova! Du kommer inte att ångra dig.

Det här behöver du:

2 medelstora rödlökar
2 dl vitvinsvinäger
1 lagerblad
0,5 dl strösocker
1 msk salt
0,5 – 1 färsk chili

Gör så här:inlagd_rodlok_2

Skiva löken tunt. Blanda resten av prylarna och koka upp i en kastrull. Skicka ner löken och låt det hela sjuda i sisådär 30 sek. Häll över hela kalaset i en fin glasburk med tättslutande lock. Låt svalna och ställ i kylen minst 4 timmar, gärna längre.

Efter detta är löken färdig att läggas på en burgare i all sin knispriga, syrliga härlighet. Den funkar givetvis till annat också; tacos, knäckebröd (rykten säger tillsammans med lite keso och kalkon). Det är lätt att göra och tidsaspekten är inget problem om man har lite framförhållning.

Kort och gott: Det finns ingen anledning att INTE göra’t!