Ketchup - hemgjord

I detta recept kan du utesluta chilin om du vill ha en vanlig plan ketchup, eller krydda upp den med just dina favoritkryddor.

Ingredienser:

Ca 6 st Röda tomater 
1 Chipotlechili 
0,5 dl Muscovadosocker 
1,5 msk Ättika (12%) 
2 msk Tomatpuré 
1 liten gul lök 
2 st Vitlöksklyftor 
1,5 tsk Salt
2 krm Svartpeppar

Börja med att koka upp vatten tillsammans med chipotlechilin, så att den mjukas upp och får mer smak.

Kryssa skalet på toppen av tomaterna och snitta ut stjälkroten. När vattnet kokar doppar du tomaterna i ca 20 sekunder i det kokheta vattnet, så att skalet börja lossna i toppsnittet. Kyl ned dem omedelbart i kallt isvatten och skala sedan bort skalet från tomaterna.

Ställ av vattnet och låt chilin dra i det varma vattnet i ca 15 minuter innan även den plockas upp. Finhacka under tiden lök, vitlök och skär tomaterna i mindre bitar. När chipotlen dragit färdigt, hackas även denna fint.

Lägg tomater, lök, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt socker, ättika, tomatpuré, salt och svartpeppar, koka upp och låt sjuda i ca 20-25 minuter eller tills allt kokat sönder ordentligt. Ta upp och mixa ketchupen slät i en matberedare eller mixa den direkt i grytan med en bra stavmixer.

Häll upp i ett bra kärl och förvara i kylen tills du ska använda den. Den går att använda till allt som ketchup normalt används till eller till att smaka av såsen eller köttgrytan. Ketchupen håller i ca 1 månad i kylen.

Fler recept hittar du på Daniels hemsida:
http://www.kostekonom.se/