http://www.kostekonom.se/wp-content/uploads/2014/09/Soltorkade-tomater-kostekonom.se_.jpgSoltorkade tomater

ca 1kg solmogna tomater
Örter valfria (rosmarin, timjan, salvia, basilika)
Vitlök
Salt och peppar
Råsocker
Olivolja/rapsolja

http://www.kostekonom.se/wp-content/uploads/2014/09/Tomater-kostekonom.se_.jpg

 

Använd dig gärna av olika tomater, antingen om du odlat själv eller om du plockar lite olika i butiken. Dela tomaterna på två eventuellt på 4 om de är större tomater. Plocka lite färska örter och lägg på en bakplåt med bakpapper eller bakduk. Bred ut de delade tomaterna över örterna med snittytan uppåt. Strö lite råsocker, salt och drar ett par varv med pepparkvarnen över tomaterna och sätt in dem i ugnen på ca 80º i ca 4-5 timmar, beroende på hur stora de är och hur effektiv din ugn är, samt hur torkade du vill ha dem. Ibland kan det vara gott att bara halvtorka dem, för att få lite intensivare smak i tomaterna. Har du en varmluftsugn kan du ha luckan helt stängd men har du en vanlig ugn, så kan det vara bra att sätta luckan lite på glänt, t.ex. genom att klämma en sked eller något i mellan. Ta ut tomaterna och låt dem svalna. Lägg sedan upp dem i en passande burk, gärna en glasburk. Blanda dem sedan med nya örter, skuren vitlök och olja. Tomaterna kan stå ute men håller sig ännu bättre i kylen, där du kan ha dem väldigt länge. Tomaterna är sedan goda i sallader, på pizzan eller varför inte göra goda såser eller ha dem som smakgivare i någon god gryta.