Tacosalsa till ca 5-6 personerhttp://www.kostekonom.se/wp-content/uploads/2014/09/Tacosalsa-kostekonom.se_1.jpg

5st tomater
1 liten lök
1 msk rapsolja
1/2 röd/gul paprika
1 klyfta vitlök
1 liten chili
1 msk vitvinsvinäger
1 msk brun farin
½ msk spiskummin
½ msk paprikapulver
½ msk oregano
1 tsk anchochilipulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka löken och skär tomater och paprika i mindre bitar. Fräs löken, chilin och paprikan i lite olja tillsammans med kryddorna innan du tillsätter tomathacket och den finhackade vitlöken. Fräs ihop i någon minut innan du tillsätter sockret och vinäger. Låt småsjuda i några minuter till en lagom chunky salsa och smaka av med salt och peppar och eventuellt mer av kryddorna efter smak. Vill du ha den hetare, så är det bara att tillsätta mer chili, följer du receptet, så blir salsan ganska mild med en liten hetta. Låt salsan svalna något innan du servera den till din taco-dinner. Salsan klarar sig sedan i kylen i upp till 2 veckor och går givetvis att använda till annat än tacos med, testa gärna att använda den som pizzagrund på mina supersnabba pizzor som du kan läsa mer om här. Läs även gärna om hur du gör din egna tacokryddmix här.

Till ca 1dl tacokryddmix

2 msk Spiskummin
2 msk paprikapulver
1,5 msk salt
1 msk anchochilipulver
1 tsk svartpeppar
2 tsk Muscovadosocker
2 tsk oregano

Jag använder gärna så mycket hela kryddor som möjligt och brukar gärna rosta dem lätt i en torr panna först, för bästa smak. Men självklart går det bra att blanda ihop färdigmalda och orostade kryddor om man så vill. Om du kör på hela kryddor, blanda alla ingridienserna i en kryddmix och mixa dem till ett fint kryddpulver. Förvara dem i en burk med lock, tills du ska använda den. När jag sedan använder min kryddmix i exempelvis min tacofärs, så tillsätter jag även en klyfta finhackad vitlök.