TIPS och RÅD

Kopierat/stulet från följande sida http//web.telia.com/~u58631929/new_page_5.htm.
Jag, Vovva, har gjort en del ändringar och tillägg. Layouten är ändrad bland annat.

KISS PÅ MATTAN? Häll på lite vatten på fläcken och häll sedan över potatismjöl. Låt mjölet suga upp fukten och dammsug sedan

VARMT I BILBUREN/BUREN PÅ UTSTÄLLNING? Fyll några PET-flaskor med vatten och frys dem. Lägg dem på buren och täck buren med en filt så kyler flaskorna buren.

ÄTIT NÅGOT OLÄMPLIGT SPARRIS - ges när hunden har fått i sig saker som är vassa. Sparrisen kapslar in det vassa och gör "utfärden" mer harmoniskt och utan skador. Om hunden ätit ngt vasst och man inte har sparris hemma kan man finfördela bommullstussar och blöta upp dem i ngt smakligt. HAVREGRYNSGRÖT - ges när hunden ätit kattsand. GRÄDDE- om hunden ätit ngt frätande. Kontakta ALLTID giftinformationen och veterinär och rådgör med dem först om du är osäker på mängd och skadlighet. Vid frätande ska man ALLTID till veterinär.

RÄVSKABB? ett knep, gnugga öronlapparnas insida med dina fingrar, är det rävskabb så sätts "kli" reflexen igång direkt om man gnuggar där. Vovva: Det är inte alltid att det ger en klireflex - de kan ha rävskabb utan att de reagerar på detta stimuli.

TA URINPROV PÅ HUND Tag en plastmugg och fäst med tejp över snoppen och gå till lämpligt kisseställe. Det är inte många droppar som behövs och så lyckas man fånga dem. Det är ju inte lätt att pricka rätt om man ska föra dit en mugg med handen. Vovvas tips: För tik kan man använda en soppslev eller en skopa med långt skaft så stör man inte tiken så mycket vid själva kissandet. Slev/skopa fungerar även till hanhund.

SEMESTER MED HUNDEN/HUSBIL Dungens husbilar i Örebro har en husbil till längre och kortare uthyrning som det är tillåtet att ha med hund i. Kan vara bra att veta då de flesta husbilsuthyrare inte tillåter hund i bilarna. Vovva: Jjag vet inte om detta stämmer längre. Det var ganska gammal information jag hittade.

KASTRERING HANAR Nu finns det en p-stav för hanar som alternativ till kirurgisk och hormonspruta. Den ska vara biverkningsfri och de som satt in sådan är hussar/mattar nöjda med resultatet.

KLÅDSTILLANDE Avkylt koncentrerat kamomillte är klådstillande t.ex vid exem.

BIA_BÄDD En skumgummimadrass, En stor Karlssons klister, en gammal filt helst fleece eller något annat stort tyg, resår, sytråd, 1st säkerhetsnål och en mattkniv = en"biabädd". En skumgummimadrass kanske man har själv eller så har någon man känner ofta en på vinden eller i källaren som inte används.

Så här gör man

  1. Dela madrassen exakt på mitten med mattkniven. Vovva: Ej på längden.

  2. Skär ut en ram ca 8 cm bred runt om av den ena delen om det är en madrass som är 90*200.

  3. Tag "ramen" och klistra fast den på den andra hela halvan. Låt torka ett dygn.

  4. Mät ut av tyget så att det kan vikas under bädden ca ett halv vanligt tangentbords längd vik tyget i kanterna och sy så att du får en tunnel där du kan trä in resårbandet.

  5. Trä i resårbandet i tyget. Dra inte åt för hårt för då går det inte att ta av och tvätta utan att klippa av resåret.

  6. Trä över tyget. Färdig

RÅKAT KLIPPA I PULPAN? Potatismjöl är en bra blodstoppare. Häll på potatismjöl på klon så slutar det snart blöda. Man kan också blöta upp en tvåkl och gnida klon mot den uppmjukade tvålen. Det ska också stoppa blödningen. Tvålen faller av, av sig själv när den torkat.

FLÄKT TILL BUR Har hittat ett fynd i inköpsväg nu när det är så varmt. En batteridriven fläkt (går att köpa adapter till och fästa i cig-utaget i bilen eller till att sättas i kontakt inomhus) som man hänger på buren och får luften att röra sig och ge svalka. Kanon i bilen, det är inte alltid ACn räcker ända bak i bilen. Även på utställningar där det ofta är hett och vindstilla är den bra. Den finns bl.a. att köpa på Hund och Kattspecialisten i Karlstad och Örebro. 198- kostar den och den är värd pengarna.

NYTT 31/7-06 Testade fläkten på väg till och från Blekingeutställningen + på utställningen. Buren var i bilen med bakluckan öppen och jag tror det blev svalaste platsen på hela utställningen. batterierna räckte så den drar inte mycket batteri. Ingen var heller rinning eller irriterad i ögonen. MAO så var det ett vettigt inköp.

SOMMARTIPS

Det brukar alltid dyka upp frågor om sommarens nackdelar för hundägare och jag har sammanställt lite av detta som kan inträffa!

LEDINFLAMMATION Det finns ett nytt medel som ökar bildningen av ledvätska, nybildningen av brosk och påskyndar läkprocessen. Det heter CARTROPHEN och är en injektion som man ger 4 ggr med en veckas mellanrum. Medlets ges av veterinär och ca 80 % av alla hundar blir förbättrade, många helt friska (vid lindrig inflammation utan artosbildning).

TILLÖKNING I FAMILJEN? För att avhjälpa stress hos hunden vid barnskrik genom att spela in barnskrik och låta hunden höra detta innan det nyfödda barnet kommer hem.

INSEKTSBETT Om hunden blir bi stucken och nosen svullnar kan man blanda bikarbonat med vatten till tjock gröt och lägga på. Detta neutraliserar.

GIFTIGT Diftiga växter som rhododendron och idegran kan ge hunden hjärtsvikt med dödlig utgång.

MER ANG FURUNKULOS Jättenattljusolja fungerar bra att ge en del hundar för att hålla dem besvärsfria.

FÅ BORT HUNDHÅR FRÅN KLÄDER Ett litet tvätt tips till dom som har kläder med hundhår! Släng i ett par skumgummitvättlappar i tvättmaskinen tillsammans med tvätten, en hel del fastnar på tvättlapparna!  Skumgummitvättlappar fungerar också ganska bra som engångsklädborstar.

ASFALT OCH ANNAT KLADD PÅ TASSAR/I PÄLS Gnid in det nedsmutsade partiet med matolja, gnugga ordentligt och tvätta sedan med Yes handdiskmedel.

SVAMP I ÖRONEN OCH TASSAR/MUNGIPOR Blanda 1 del äppelcidervinäger med 3 delar vatten. Fukta en bommullstuss i blandningen och tvätta 1 ggr/dag.

VÅTEXEM Klipp bort pälsen runt om och badda med Jodopax. Torka torrt genom att blåsa på exemet med hårfön. Upprepa ett par, tre ggr/dag. Har även hört att man kan ge en injektion cortison på våren i förebyggande syfte. Men kolla det med er veterinär om er hund har återkommande fuktexem.

TRÄNA HUNDEN TILL BÄTTRE DRIVE I STEGET Att gå cavaletti (låga hinder) är ett sätt att träna. Man kan använda sig av en stege som ligger på marken och låta hunden gå över alla stegpinnar. Notera hunden ska GÅ inte springa. Vada i vatten eller gå i lite högre gräs är också bra. Att cykla med hunden travande vid sidan lär hunden att ta ut steget. Håll tempot så pass att hunden travar utan att gå över i gallopp. Detta hjälper även mot "lösa" armbågar.

HUNDAR OCH VÄRME Nu börjar solen titta fram till mångas glädje även våra hundar , men inte i bilen, här nedan följer ett diagram som kan ge en liten aning om tempraturen i en bil troligtvis inte speciellt vetenskapligt utfört men kan ge en vägledning om temperaturen i bilen, Det hjälper föga att man öppnar fönster och att hunden har tillgång till vatten, instängd i en bil även om bilen är placerad i skuggan, solen flyttar på sig som bekant och även i skuggan kan temperaturen gå upp till höga värden viket man kan utläsa av diagrammet nedan. Ignonera aldrig en hund som börjar visa tecken på en värmakollaps oavsett den gör det utomhus pga kanske för mycket lek i värmen eller har vistas i en för varm bil, en hund som börjar hässcha kraftigt och eller tappar om så bara lite av sin motorik eller blir vinglig, är troligtvis på väg att gå in i en sk värmekollaps. detta är ett akutläge med mycket hög prioritering, och får under inga omständigheter ansträngas utan in med hunden i skuggan ge den vatten som nedan beskrivs, eller om det går ställ den på ett par kalla handukar eller med tassarna i vatten, och låt den vila ett par timmar.

När väl värmekollapsen är ett faktum så kan man ha så kort tid som 10 minuter från en hund som tappar medvetandet till en hund som är död. En hund som kommit in i en värmekollaps, tas in i skuggit område, kyls ner med ex svalt ej iskallt vatten från bakdelen till huvudet, och sedan rullas in i svala handukar eller liknade, och kallt på tassarna, ge hunden svalt vatten i små mängder ofta och tas snabbast möjligt under vetrinärsvård, En hund kan inte svettas mer än genom trampdynorna, kan inte kyla sig mer än att andas kraftigt genom munnen och därvid kyla sig genom bland annat tungans blodkärl och tappar otroliga mängder vätska genom att fukten på slemhinnorna i näsan och munnen avdunstar snabbt. Lämna hunden hemma i sommar om han inte kan följa med på badturen osv där mår den mycket bättre än på en veterinärmotagning eller ännu värre i en urna.

Klockslag   Utetemperatur Temp i bilen
08.30 Bil parkerad 14°C skugga 19°C
08.30-9.00 Bil i färd 14°C blandat 33°C
09.05 Bil parkerad 18°C skugga 35°C
09.20 Bil parkerad 18°C skugga 38°C
09.45 Bil parkerad 20°C blandat 44°C
10.30 Bil parkerad 20°C blandat 47°C
11.00 Bil parkerad 20°C sol 52°C
11.10 Bil parkerad 20°C sol 58°C
11.30-12.00 Bil i färd 20°C sol 54°C
12.00 Bil parkerad 23°C sol 62°C
12.10-13.00 Bil i färd 23°C sol 47°C
13.00 Bil parkerad 21°C blandat 53°C
13.15 Bil parkerad 21°C blandat 58°C
13.30 Bil parkerad 22°C sol 85 °C

Värdena är ungefärliga och det är ingen större vetenskaplig forskning bakom testet, men det kan ge en fingervisning om hur varmt det kan bli i en bil. Det finns bara ett medel mot att klara sommaren med sin hund. Lämna den aldrig i bilen om så mycket korta stunder.ÖRONRENGÖRING Har tidigare rekomenderat Life Care's öronrens, men efter att ha provat ett alkoholfritt öronrens så måste jag säga att jag upplever det alkoholfria som bättre. Visserligen luktar det inte lika rent/fräscht men tycker mig märka att hundarna blivit bättre i sina öron, troligen beroende på att det är mildare än det alkoholbaserade rengöringsmedlet. Vovva: I dagsläget finns det många nya varianter. Hör med er zoo-affär eller med er uppfödare så får ni bäst rekommendationer.

RÖNTGEN Vovva: Här har jag raderat den info som fanns. Nya rön har kommit och det ska jag uppdatera med när jag har fått fatt i de allra senaste.

VITLÖKSOLJA MOT FÄSTINGAR Låt 5-6 skivade vitlöksklyftor dra i ½ L olja (vetegrodd, mat, raps, majs, solrosolja) i 4-5 dygn. Sila och förvara i kylskåp. Ge 1 msk/dag. Det är inte 100% säkert men antalet fästingar minskar betydligt på hundarna.

HUGGORM Vid huggormstider är det bra att med sig Cortison i fickan, då man bör ge det så snabbt som möjligt vid ormbett. Se till att ni får det utskrivet och att ni har med det när ni är ute. Det kan även ges om hunden blir getingstucken och svullnar upp. Kontakta sedan snarast veterinär. Eftersom ormgiftet är starkt så blir det påverkan på levern så ett tiås är att ge 15 öljästtabletter om dagen i ca 14 dagars tid efter ormbettet. Man behöver inte vara rädd för att överdosera B-vitaminet då det är vattenlösligt och överskottet går ut via urinen.

TORRFODER Om man bara har en hund så finns risken att torrfodert blir skämt innan fodersäcken är slut, speciellt under sommarmånaderna. Att köpa  mindre säckar blir bra mycket dyrare. Men man kan förvara torrfoder i frysen om man har plats så slipper man både foderkvalster och risken att maten blir skämd i värmen.

HUND MED HD Börja varje promenad med fem-tio minuters skrittande i koppel, för att värma upp hunden. Undvik att hunden hoppar ut ur skuffen på bilen, eftersom det belastar ryggen. Ge gärna lite glukosamin i maten. Massera hunden för att hjälpa musklerna, särskilt de muskler i bakbenen som lyfter upp benet. att stärka de musklerna hjälper ofta hunden att avlasta leden och istället belasta musklerna. När hunden efter någon månad är riktigt mjuk i musklerna, börja styrketräna hunden genom att låta den skritta i högt gräs, djupa lövhögar, våtmarker, mm. öka svårighetsgraden stegvis, att gå i ett träsk är betydligt tyngre än att skritta genom en lövhög. Låt ärna hunden gå balansgång på stengärden eller omkullfallna trädstammar, men undvik att den hoppar ner. Simträna gärna hunden när vädret tillåter.Gör hunden mjuk och böjlig i sidled genom att tex låta den gå i åttor runt dina ben. ta gärna hjälp av lite godis så hunden verkligen böjer hela kroppen, och även nacken. Använd inte hunden i träning om den inte är ordentligt uppvärmd innan, och när ni tränat hårt skritta av

DÅLIG ANDEDRÄKT/TANDSTEN Ett nytt medel, Placque Off, har kommit ut på marknaden och motverkar tandsten och dålig andedräkt. På vissa hundar försvinner även befintlig tandsten. Den dåliga andedräkten försvinner efter ca en vecka och tandstenen efter ca 3 veckor. 80% av hundarna blir av med sin tandsten och de resterande 20% blir avsevärt bättre. En burk kostar ca 150- och räcker i ca 3 månader.

VINTERKRÄKSJUKAN På vintern är det inte ovanligt att hundar drabbas av vinterkräksjukan precis som vi människor. Sympotomen är kräkningar och/eller diarrè. Många gånger kan kräkningarna vara så kraftiga att hunden torkar ur och kräver veterinärvård. Om hunden börjar bli slö, slemmhinnorna i mun och ögon bleka så kontakta veterinär snarast. Det finns hundar som t.o.m dött. Om din hund drabbats av detta så låt den endast dricka vatten/eller vätskeersättning (1 l vatten, 1 dl druvsocker, ½ tsk salt, finns också att köpa på apoteket)  så länge kräkningarna pågår. När kräkningarna upphört eller vid endast diarré, ge den majsvälling (tjockare än vanligt) kokt ris och kokt fisk under ett par dagar. För sedan succesivt tillbaka torrfodret. Låt hunden ta det lugnt ngn vecka efter sjukdomen, för att spara hjärtat och musklerna.

GASBILDNING/FISANDE HUND Fiser hunden mycket? Slå lite Proviva på hundmaten 1 ggr/dag så brukar gasanfallen minska rejält. Ca 1 dl/dag brukar räcka.

DÅLIG PÄLS Tunn och dålig päls kan bli bättre om man ger hunden Emin Groddolja. Även NPs Vetegroddolja fungerar bra, men är mkt dyrare. Efter 1 vecka ser jag stor skillnad på Lottas päls. Vovva: Jag har använt Emin Groddolja och har fått mycket bra resultat.

FURUNKULOS/BÖLDER PÅ TASSARNA Man kan prova med att se till att det inte finns något vete i fodret hunden får utan att ge ett risbaserat foder. T.ex Nutro Lamm & Ris.  Ett annat tips är 1 msk  Silicea Kiselgel varje dag. Silicea finns på hälsokostbutiken

DIARRÉ Kokt blåbär (soppa/kräm/ proviva blåbärsdryck) är stoppande. Tänk på att det måste vara KOKTA blåbär. F ärska blåbär är istället lösande.

KOPROFAGI/ÄTER SIN EGEN AVFÖRING Det finns många orsaker till att en hund äter sin egen avföring. Det kan vara ett inlärt beteende, stress eller att den helt enkelt har tråkigt. Det kan också bero på olika näringsbrister. Man kan prova med att ge hunden lite ananas i maten (ca ½ dl krossad/dag), ett annat tips är spenat men där bör man vara försiktig och inte ge för mycket. Ca 1 msk/dag, inte mer. Hjälper inget av dessa tips kan man utesluta näringsbrist.

FÄSTINGAR Nu är den snart här, fästing-säsongen. Om man inte vill använda något av de kemiska preparat som finns (till exempel droppar eller fästinghalsband) så är det daglig översyn som gäller och plocka bort dem så fort som möjligt. Man bör använda någon sorst hjälpmedel om man inte är van att ta dem med fingararna, för om man klämmer dem så kan de "spruta" in bakterierna i hunden. Annars så brukar 24 h vara max en fästing kan sitta innan den överför sjukdomarna Borelia och Erlichia. Några symptom att vara uppmärksam på slöhet, stelhet, gula ögonvitor, ja alla ändringar i hundens normala sätt att vara kan vara ett tecken så symptomen många gånger är diffusa. Ju tidigare hunden kommer under behandling, desto mindre risk för bestående/långvariga problem. 1 krossad vitlöksklyfta/dag brukar göra så att fästingarna inte är lika benägna att sätta sig fast på hunden. Man kan också koka en liten påse timjan i 1 L vatten, låt det svalna medan 1 pressad citron och 1 krossad vitlöksklyfta får ligga i och dra. Sila och spraya hunden ett par ggr/dag. Var speciellt noga på ben och "underrede".

Utskriftsvänlig variant öppnas i nytt fönster